Krav och förändringar i Tillgänglighetsdirektivet
I juni 2025 börjar Tillgänglighetsdirektivet gälla i hela EU. Detta är den första lagstiftningen i Sverige som ställer tillgänglighetskrav på kommersiella produkter och tjänster. Vad innebär detta och vilka förändringar behöver en verksamhet genomgå?
Vad innebär EU’s Tillgänglighetsdirektiv?
Tillgänglighetsdirektivet är ett EU-direktiv som under 2022 blev svensk lag och som i juni 2025 kommer att börja tillämpas. Lagen kommer då att gälla för nya produkter och tjänster till konsumentmarknaden där exempelvis datorer, smartphones, banktjänster, mobila applikationer och e-handel kommer omfattas.
Det nya Tillgänglighetsdirektivet ska säkerställa att företags produkter och tjänster är mer lättillgängliga för personer med funktionsnedsättning, och på så sätt ska vem som helst kunna använda dem och förstå deras innehåll.
De fyra grundprinciper som anges i WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) och som ska efterföljas är:
- Möjlighet att uppfatta – informationen måste presenteras så att alla användare kan förstå den.
- Hanterbar – användargränssnittet och navigationen måste vara lätt att hantera.
- Begriplig – all information och interaktion måste vara lätt att förstå.
- Robust – innehållet måste vara robust nog att fungera på olika plattformar och med olika hjälpmedel.
Great IT hjälper er med tillgänglighetsanpassning
Med vår breda kompetens kan vi hjälpa er hela vägen från analys av er webbplats till rekommendation och uppdatering av eventuella åtgärder.
Utifrån de riktlinjer som anges i WCAG går vi igenom er webbplats och gör en analys av tillgängligheten. Analysen görs både manuellt och med hjälp av verktyg. När analysen är klar sammanställer vi den i en lättförståelig rapport med en prioritetslista som berörda parter i er organisation kan ta del av.
Vårt gäng av UX- och UI-designers kan i nästa steg ta vid och genomföra de uppdateringar och åtgärder som krävs för att uppfylla kraven i Tillgänglighetsdirektivet.
Tillgänglighetsanpassning för alla
Fördelarna med att tillgänglighetsanpassa sin webbplats är många. Användbarheten kommer inte bara öka för personer med funktionsnedsättning utan för samtliga besökare på webbplatsen. Vanligtvis blir webbplatsen både enklare att förstå och använda då riktlinjerna innefattar allt från uppdatering av kod till anpassning av de visuella delarna.
Kontakt
Jorge Powers, Verksamhetsansvarig Privacy
0736 63 20 45jorge.powers@greatit.se
Daniel Eldrup, CEO Digital Agency