stars
stars
great-it_whitepaper_konsultköp

Fem viktiga saker att tänka på

Att ta in en extern konsult kan vara ett bra sätt att verkligen ta itu med viktiga verksamhetsutmaningar. Genom att ta in en extern konsult får man som organisation tillgång till skräddarsydd och specialiserad expertis och uppnår snabbare sina mål.

Men för att säkerställa att du får ut det mesta av ditt konsultköp är det jätteviktigt att hitta rätt konsult för jobbet. Här är de fem viktigaste sakerna att tänka på när du tar in en konsult.

 

  • Definiera tydligt ditt projekts omfattning, mål och vilken effekt du vill uppnå
  • Innan du börjar leta efter en konsult måste du ha en klar förståelse för vad du vill uppnå. Detta innebär att det är värt att fundera över och definiera projektet, de specifika mål du vill uppnå och tidsaspekter kring när du vill att målet skall vara uppnått. Med denna information klart för dig kan du identifiera de specifika kompetenser och den expertis du söker och därefter skapa en tydlig specifikation för potentiella konsulter att matchas mot.

  • Sök efter relevant erfarenhet och expertis
  • När du söker efter en konsult är det viktigt att leta efter någon med relevant erfarenhet och expertis inom din bransch eller det specifika område där du behöver hjälp. Leta efter konsulter som framgångsrikt har genomfört liknande projekt tidigare och som har en dokumenterad meritlista för att leverera resultat. Du kan också be om referenser och kontrollera deras referenser för att säkerställa att de har den expertis som behövs för att hjälpa dig att nå dina mål. Var inte rädd för att beakta konsulter som gjort närliggande uppdrag i andra branscher, ibland kan det faktiskt vara en styrka att våga ta in lite bredare erfarenheter.

  • Tänk på kommunikationsförmåga, ledar- och samarbetsstil
  • Konsulter tas ofta in för att arbeta nära ett befintligt team och det är viktigt att de kan arbeta bra med andra. Leta efter konsulter som har utmärkt kommunikationsförmåga och som är bekväma med att samarbeta med andra. Du kanske faktiskt skall överväga att låta konsulten träffa teamet innan du bestämmer dig?

  • Förstå kostnaden och värdeförslaget
  • Innan du anlitar en konsult är det viktigt att förstå kostnaderna och det värde de faktiskt tillför din organisation. Var tydlig med din budget och be potentiella konsulter att ge detaljerade kostnadsuppskattningar. Leta efter konsulter som kan ge en tydlig ROI (avkastning på investeringen) och som kan hjälpa dig att uppnå dina affärsmål inom din budget. Ju mer strategiskt konsultuppdraget är desto större vikt är det, anser vi, att konsulten har förmåga att tänka på er helhet och ert övergripande verksamhetsintresse.

  • Säkerställ ett tydligt och detaljerat avtal
  • När du väl har valt en konsult är det viktigt att se till att villkoren för uppdraget är tydligt definierade i ett kontrakt. Kontraktet bör innehålla detaljer om projektets omfattning, mål, tidslinje, leveranser, kostnad, informationssäkerhet och betalningsvillkor. Se till att kontraktet innehåller bestämmelser för konfidentialitet, tvistlösning och hur man hanterar större förändringar i uppdraget under pågående avtalsperiod.

Noggrann planering och övervägande

Sammanfattningsvis, att hitta rätt konsult för ditt projekt kräver noggrann planering och övervägande men är roligt, nyttigt och värdefullt att göra. Med den attityden börjar ditt konsultköp i precis rätt ände och kommer att bli bra!

Genom att definiera omfattningen och målen för ditt och din verksamhets projekt, leta efter relevant erfarenhet och expertis, överväga kommunikationsförmåga och samarbetsstil, förstå kostnaden och värdeerbjudandet och säkerställa ett tydligt och detaljerat kontrakt, kan du öka chanserna till ett framgångsrikt konsultuppdrag.

Relaterade inlägg

great-it_linkedin_risk-och-sakerhet
2024-02-12
Whitepapers
Svenska

Doxxing – ett digitalt vapen

Undvik att bli en måltavla
great-it_whitepaper_lösenordsbytardag
2024-01-19
Whitepapers
Svenska

Fyra tips för säkrare lösenord

Öka er lösenordssäkerhet och minska risken för intrång

Vill du komma i kontakt med oss?

Vill du komma i kontakt med oss, men vet inte exakt vem som är rätt att prata med? Fyll gärna i formuläret så lotsar vi dig till rätt person.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vad kan vi hjälpa dig med?

Står ni inför förändringar inom er IT-verksamhet? Behöver ni hjälp att förädla er data och utvinna insikter? Eller behöver er e-handel prestandatestas och optimeras? Great IT har experter som kan hjälpa er inom samtliga av ovan nämna områden.

Läs mer om våra affärsområden